0

Producentansvaret för förpackningar

Producentansvar är en central del av Sveriges miljöpolitik och har varit det sedan det infördes 1994. Vad innebär producentansvar egentligen, och hur har det utvecklats över åren? I denna artikel kommer vi att gå in på utvecklingen, och de nya reglerna som trädde i kraft 2022, samt hur Carepa och andra företag påverkas av dessa förändringar.

Nya regelverk 2022

Under 2022 beslutade regeringen om ett uppdaterat producentansvar. Det innebär att alla verksamheter som fyller, tillverkar, importerar, för in eller säljer en förpackning eller en förpackad vara har ett ansvar för återvinning av dessa produkter. Det här regleras i Förpackningsförordningen; SFS 2022:1274, Förordning om producentansvar för förpackningar, och den gäller för alla typer av material såsom plast, metall, papper och wellpapp. Syftet med förordningen är att minska mängden förpackningar och förpackningsavfall, begränsa skadlighet för miljön och öka ansvaret hos producenterna.

Tidigare hanterades dessa reger av FTI, men de ombildades 1 januari 2024 till Näringslivets producentansvar i Sverige AB (NPA). NPA ägs av branschorganisationer som Dagligvaruleverantörerna (DLF), Svensk Dagligvaruhandel, Svensk Handel, Sveriges Bryggerier och Sprit & Vinleverantörsföreningen (SVL). NPA har i uppdrag att säkerställa att förpackningar i Sverige samlas in och återvinns korrekt. Det är en verksamhet utan vinstintresse och ingen ekonomisk utdelning sker till ägarna.

Vem berörs av de nya reglerna?

De nya reglerna påverkar verksamheter som hanterar förpackningar. Till exempel tillverkare, importörer, och butiker. Carepa är anslutet till NPA och betalar månadsvis in förpackningsavgifter för varje såld förpackning, oavsett om det är plast, metall, papper eller wellpapp. Dessa avgifter baseras på varans vikt och aktuella förpackningsavgifter vilka finns att hitta på NPA´s hemsida.

Förpackningsavgifter 2025

För 2025 har NPA satt upp specifika förpackningsavgifter som företag måste betala. Dessa avgifter varierar beroende på materialet och syftar till att täcka kostnaderna för insamling och återvinning.

Det är flera olika parametrar som styr förpackningsavgiftens nivå. Förpackningar som är designade för att vara lätta att återvinna får lägre avgifter. Förpackningar som innehåller material som försvårar återvinning, exempelvis kompositmaterial eller plastbarriärer, får högre avgifter. Detta system uppmuntrar företag att tänka mer på miljön när de designar sina förpackningar.

Pappersförpackningar har en lägre nivå för de varianter som är tillverkade av enbart papper. Däremot finns en högre avgift för förpackningar med plast-, vax- eller aluminiumbarriär, "fönster" fästa vid pappersförpackningen, våtstarkt papper eller kompositmaterial som består av en blandning av pappersfiber och plast. Plastförpackningar har tre olika nivåer; låg, mellan, hög. Differentieringen syftar till att främja materialåtervinning genom att ge lägre avgifter till förpackningar som är utformade för återvinning.

Mer information och exakta avgifter kan du hitta på NPA´s hemsida.